Sezon na dynię trwa – poznaj jej właściwości zdrowotne

Jesień to czas zbiorów dyni, dlatego warto wykorzystywać pomarańczowe warzywo w swojej kuchni. Dzięki niemu urozmaici się dania, a także uzupełni się dietę o ważne składniki odżywcze. Jakie są właściwości zdrowotne dyni?

Dynia – zdrowe warzywo na jesień

Dynia zawiera szereg witamin, w tym witaminy C, A, E i K, tiaminę, niacynę, witaminę B6, ryboflawinę i kwas foliowy. Warzywo jest również bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu, cynku i potasu. Spożywanie dyni dostarcza organizmowi sporo beta-karotenu, będącego ważnym przeciwutleniaczem. Dzięki niemu hamuje się procesy starzenia organizmu i zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dynia ma szczególne znaczenie w profilaktyce raka żołądka i jelita grubego. Zaleca się jej spożywanie także w przypadku wysokiego poziomu złego cholesterolu. Włączenie warzywa do diety zmniejsza ilość złogów odkładających się na ścianach tętnic, co chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem mózgu.