Masło orzechowe – zdrowe/niezdrowe…?

Na temat masła orzechowego powstało wiele mitów. Z pewnością jest to produkt kaloryczny i nie powinien być konsumowany w nadmiarze. Jeśli jednak będzie spożywany w rozsądnych ilościach, może przynieść zdrowotne korzyści. Jakie dobroci kryje w sobie masło orzechowe?

Nie takie masło straszne…

Masło orzechowe najczęściej produkuje się z prażonych orzechów ziemnych. W 100 g zawiera niemal 600 kcal, ale kryje się w nim bogactwo zdrowotnych wartości. Masło orzechowe jest bogate w witaminę E, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami i opóźniając procesy starzenia skóry. Ze względu na zawartość białka masło orzechowe jest zalecane dla sportowców. Orzechy ziemne zawierają wysoką dawkę przeciwutleniaczy, co stawia masło orzechowe w kategorii produktów chroniących przed chorobami serca. Przysmak ten ma w sobie również sporo błonnika, a jego zdolności do pęcznienia w żołądku za sprawą wody sprzyjają odchudzaniu – masło orzechowe daje uczucie sytości i poprawia metabolizm.

Masło orzechowe – do czego dodać?

Klasycznie masło orzechowe wykorzystuje się do smarowania kanapek, ale produkt ten może być przydatny w kuchni w bardziej fantazyjnych wariantach. Będzie dobrym akcentem smakowym w owsiankach czy koktajlach. Świetnie komponuje się z niektórymi owocami, jak banany czy brzoskwinie. Masło orzechowe warto dodać również do domowej roboty batoników czy wypieków. Oryginalnym pomysłem będzie rozpuszczenie łyżeczki masła orzechowego w kawie. Bardziej wymagający kucharze z łatwością znajdą przepisy na wytrawne dania obiadowe z dodatkiem tego typu masła – ten smakołyk może być dobrym uzupełnieniem zup czy potraw mięsnych.