piękna cera zdrowa skóra

Co jeść, by mieć piękną cerę?

Odżywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, sylwetkę oraz stan cery. Brak składników odżywczych szybko odbija się na skórze. Co warto zatem jeść, by cera była gładka i nieskazitelna?

Antyoksydanty na śniadanie

Antyoksydanty to grupa związków, polifenoli i witamin, które wykazują działanie przeciwzapalne. Ponadto chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Gdzie je znajdziemy? W zielonej herbacie, jeżynach, fasoli, karczochach, jabłkach, wiśniach, czereśniach, śliwkach, gorzkiej czekoladzie, kakao, czosnku czy jagodach acai.

Witamina A na drugie danie

Zadaniem witaminy A jest spowolnienie procesu starzenia się skóry, a także przyspieszenie gojenia się ran. Witaminę A znaleźć można w maśle, wątróbce, jajkach, serach pleśniowych.

Witamina C na trzecie danie

Witamina C wykazuje właściwości antyutleniające. Ponadto wzmacnia naczynka krwionośne, wykazuje też pozytywne działanie przeciwtrądzikowe. Gdzie znaleźć witaminę C? W kiwi, papryce, porzeczkach, szpinaku, brukselce, zielonej pietruszce i ogólnie w cytrusach.

Kwas foliowy na podwieczorek

Jeżeli chcemy, by nasza skóra nie była blada i zmęczona, to zapewnijmy jej dostęp do odpowiedniej ilości kwasu foliowego. Pokarm bogaty w kwas foliowy to marchew, szparagi, kapusta.

Witamina E na kolację

Ostatnim “daniem” powinna być witamina E, niezbędna do utrzymywania jędrnej i gładkiej skóry. Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w soi, kukurydzy