Co jeść, by mieć piękną cerę?
Odżywianie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, sylwetkę oraz stan cery. Brak składników odżywczych szybko odbija się na skórze. Co warto zatem jeść, by cera była gładka i nieskazitelna?
Antyoksydanty na śniadanie
Antyoksydanty to grupa związków, polifenoli i witamin, które wykazują działanie przeciwzapalne. Ponadto chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Gdzie je znajdziemy? W zielonej herbacie, jeżynach, fasoli, karczochach, jabłkach, wiśniach, czereśniach, śliwkach, gorzkiej czekoladzie, kakao, czosnku czy jagodach acai.
Witamina A na drugie danie
Zadaniem witaminy A jest spowolnienie procesu starzenia się skóry, a także przyspieszenie gojenia się ran. Witaminę A znaleźć można w maśle, wątróbce, jajkach, serach pleśniowych.
Witamina C na trzecie danie
Witamina C wykazuje właściwości antyutleniające. Ponadto wzmacnia naczynka krwionośne, wykazuje też pozytywne działanie przeciwtrądzikowe. Gdzie znaleźć witaminę C? W kiwi, papryce, porzeczkach, szpinaku, brukselce, zielonej pietruszce i ogólnie w cytrusach.
Kwas foliowy na podwieczorek
Jeżeli chcemy, by nasza skóra nie była blada i zmęczona, to zapewnijmy jej dostęp do odpowiedniej ilości kwasu foliowego. Pokarm bogaty w kwas foliowy to marchew, szparagi, kapusta.
Witamina E na kolację
Ostatnim “daniem” powinna być witamina E, niezbędna do utrzymywania jędrnej i gładkiej skóry. Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w soi, kukurydzy