Zielona kawa – właściwości i charakterystyka
Zielona kawa przez wiele osób określana jest mianem superfoods, czyli w dosłownym, polskim tłumaczeniu super żywnością. Czy naprawdę jest zdrowa? Skąd wziął się jej kolor? Jak działa na organizm? Poznaj odpowiedzi na te pytania!
Dlaczego zielona kawa jest… zielona?
Zielona kawa zawdzięcza swoja barwę kwasowi chlogenowemu. Znana przez większość z nas i spożywana o poranku zwykła kawa ma inny kolor, gdyż kwas chlorogenowy ginie w trakcie palenia.
Formy, w jakich występuje zielona kawa
Zielona kawa może mieć różną postać: od całych ziaren, poprzez ziarna zmielone do wieloskładnikowych suplementów, które należy przyjmować zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu.
Kawa zielona – właściwości
“Kawa zielona na odchudzanie”, “odchudzające właściwości kawy zielonej”, “chcesz schudnąć? Pij zielona kawę”: takie hasła dość często pojawiają się w artykułach, na stronach internetowych itp. Wystarczy wpisać w okno wyszukiwarki kawa zielona właściwości, by przekonać się, że na pierwszym miejscu jest właśnie działanie odchudzające. Ale to nie jedyne właściwości zielonej kawy. Wszak są one dużo szersze. Kawa zielona chroni pracę wątroby, wzmacnia odporność, a w związku z tym, że ma w swym składzie polifenole, to wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe. Oczywiście, nie należy jej traktować jako leku. Jeśli mamy objawy świadczące o chorobie to po prostu należy udać się do lekarza. Warto jednak włączyć zieloną kawę do diety, a w szczególności diety diabetyka. Wszak kawa zielona ogranicza także wchłanianie glukozy z jedzenia nawet o kilka procent!