Wegańskie burgery podbijają polski rynek

Świadomość Polaków na temat szkodliwości nadmiernego spożycia mięsa i niedoboru warzyw w diecie jest coraz większa. Ponadto coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie produkcji mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego na klimat. Skutkiem rezygnacji z nadmiaru mięsa w codziennym menu jest pojawienie się wegańskich odpowiedników tradycyjnych potraw mięsnych, na przykład burgerów.

Burger z kaszy, buraków i ciecierzycy? Polacy są na tak

Wśród celebrytów i osób prywatnych pojawia się wiele deklaracji o rezygnacji ze spożycia mięsa, dlatego na polskim rynku pojawia się duża liczba produktów spożywczych i restauracji kierowanych do wegetarian oraz wegan. Jednym z najpopularniejszych wegańskich odpowiedników produktów mięsnych są burgery. Przyrządza się je z produktów takich jak kasza jaglana, buraki lub ciecierzyca i doprawia ziołami, solą oraz pieprzem. Podaje się je w bułce wraz z sosami i warzywami, podobnie jak tradycyjne hamburgery. Co ciekawe, taka wersja burgerów smakuje nawet zdeklarowanym mięsożercom.