Dlaczego warto przejść na dietę niskosodową?
W dzisiejszych czasach dużym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia jest nadmierne spożywanie sodu. W praktyce oznacza to używanie zbyt dużych ilości soli, gdyż jest to główny składnik tego produktu, ale i nie tylko. Wiele innych artykułów spożywczych zawiera wspominany pierwiastek, dlatego zdrowa żywność o niskiej zawartości sodu, powinna częściej występować w jadłospisie.
Podstawy diety niskosodowej
Pomimo tego, że sód potrzebny jest do funkcjonowania organizmu, a w pierwszej kolejności do zachowania odpowiedniego balansu płynów pozakomórkowych, to jego nadmiar ma negatywne skutki. Szczególnie narażone są na nie osoby mające problemy z sercem lub cierpiące na zbyt duże ciśnienie. By temu zaradzić, warto na początek zrezygnować z nawyku dodatkowego używania solniczki, do już posolonych potraw. Również unikać należy słonych przekąsek takich jak chipsy lub paluszki. Są to podstawy, których trzeba się trzymać na diecie eliminującej sól. Istnieje więcej tego typu produktów, dla przykładu mogą być to gotowe sosy, jednak ciężko by było je wszystkie spamiętać. Warto więc sprawdzać wybierane artykuły pod kątem zawartości soli, gdyż informacja znajduje się na opakowaniu.
Co spożywać na diecie niskosodowej?
Dobrą wiadomością dla osób potrzebujących zmienić swoje nawyki żywieniowe będzie zapewne fakt, że powstaje zdrowa żywność, z obniżoną zawartością soli. W ten sposób można cieszyć się nawet przekąskami jak orzeszki czy paluszki. Szczególną uwagę w tej diecie powinno się jednak zwrócić na:
- Świeże warzywa i owoce
- Domowe zupy, bez dodatku kostki rosołowej
- Naturalne produkty mleczne
- Pieczywo pełnoziarniste
- Ryby
Oczywiście są to tylko niektóre przykłady pożądanych artykułów na diecie niskosodowej. Na koniec dobrze jest zapamiętać, by spożycie soli nie wynosiło więcej niż około 5 gramów, czyli jednej łyżki.