Co jeść, by schudnąć?
Co jeść, by schudnąć? To pytanie zadają sobie zarówno kobiety, jak i mężczyźni na całym świecie. Wszak trend zdrowego stylu życia dotarł do wszystkich, bez wyjątku i cieszy się ogromną popularnością. Nie jest tajemnicą, że pożywienie wpływa na nasze samopoczucie, na stan skóry, włosów i ogólnie, na wygląd. Coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co znajduje się w naszym jadłospisie. Naturalnie już w tym miejscu warto podkreślić, że obok diety powinny znaleźć się ćwiczenia fizyczne, jeśli zależy nam na pięknej sylwetce,. jednak my dziś skupimy się na produktach spożywczych, które pomagają zgubić zbędne kilogramy. A zatem, co jeść, by schudnąć?
Białko
Jeśli zastanawiasz się, co jeść, by schudnąć, to pierwszym składnikiem, który powinien znaleźć się w diecie, jest białko. Dlaczego? Wynika to przede wszystkim z faktu, że białko zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Z uwagi na fakt, że jego budowa jest dość złożona, to organizm trawi i rozkłada je zdecydowanie dłużej niż inne składniki odżywcze. Ponadto białko podnosi termogenezę, co w efekcie przyspiesza metabolizm.
Warzywa
Zapewne nikogo nie zdziwi fakt, że warzywa znalazły się na liście pt. “co jeść, by schudnąć”. Warzywa zawierają ogromną ilość składników odżywczych, witamin, a przede wszystkim błonnika. Ponadto są mało kaloryczne. Niektóre warzywa dają uczucie sytości na bardzo długo. Do takich warzyw należą chociażby karczochy. Polecane w diecie odchudzającej są również takie warzywa, jak botwinka, marchew, brukselka, szparagi, seler naciowy.
Superfoods
Superfoods to produkty, które wykazują ponadprzeciętne wartości odżywcze. Do superfoods zalicza się komosę ryżową, amarantus, zielony jęczmień, jagody acai, jagody goi. Z kolei do polskich superfoods, które bezdyskusyjnie powinny znaleźć się na liście pn. “co jeść, by schudnąć” zalicza się żurawinę, rokitnik, dynię, jarmuż, orzechy włoskie, miód, kaszę jaglaną, siemię lniane.