Zdrowa żywność dla cukrzyków
Cukrzyca to obecnie jedno z najczęściej występujących schorzeń, a ilość przypadków wzrasta z roku na rok. Lekceważona może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, dlatego ważne jest by zdrowa żywność, była codziennością dla cukrzyków. Szczególnie warto zapoznać się z propozycjami, co należy jeść na takiej diecie, a czego się wystrzegać.
Czym jest cukrzyca?
Cukrzyca jest to choroba, która wyróżnia się zwiększoną ilością cukru we krwi u chorego, co prowadzi do nieprzyjemnych skutków. W zależności od rodzaju mogą one być różne, ale jako przykład można podać częste oddawanie moczu czy zwiększenie apetytu. Z czasem mogą wystąpić jednak bardziej poważne dolegliwości. Cukrzycy muszą także przyjmować insulinę, która pomaga rozkładać cukry. Jak widać więc, głównym wrogiem osób cierpiących na to schorzenie jest cukier, dlatego tak ważne jest, by zachowywać zdrową dietę.
Dieta dla cukrzyków
Dieta dla cukrzyków typu 2, który jest najbardziej powszechnym rodzajem, zależy od danej osoby, ale główne założenia są przydatne dla każdego. Przede wszystkim należy dostarczać wszystkich składników odżywczych oraz liczyć sobie spożyte kalorie. Ważne jest także, by zachowywać w normie poziom glukozy we krwi. Jeśli chodzi o potrawy, jakich trzeba się wystrzegać, to ogólną zasadą jest unikanie produktów zawierających dużą ilość węglowodanów. Z kolei przykłady artykułów spożywczych polecanych dla cukrzyków to:
- Warzywa, najlepiej surowe
- Pieczywo razowe
- Chude sery twarogowe
- chude mięsa np. indyk
- ryby
- oliwa z oliwek
Zdrowa żywność i odpowiednio zbilansowana dieta może jednak nie wystarczyć, by dobrze żyć z cukrzycą typu 2. Poleca się więc dołączyć do tego w miarę możliwości aktywność fizyczną.