Czym właściwie jest zdrowa żywność?
W dzisiejszych czasach często słyszymy określenie zdrowa żywność. Etykieta na produkcie spożywczym nie zawsze świadczy o jego ekologiczności. Podpowiadamy, czym jest zdrowa żywność i jak ją rozpoznać.
Zdrowa żywność – czym się charakteryzuje?
Warto zacząć od tego, że zdrowa żywność musi być ekologiczna. Oznacza to, że tego typu produkty powinny zostać wytworzone metodami naturalnymi. Przy ich produkcji lub przetwarzaniu nie można używać konserwantów, pestycydów i nawozów sztucznych. Zdrowa żywność powinna zawierać dużą ilość błonnika, witamin i minerałów. Bogactwo składu tego rodzaju produktów przekłada się na duże walory smakowe i cenne właściwości prozdrowotne. Nieodpowiednio uprawiana lub przetwarzana żywność zawiera tylko znikomą część wspomnianych składników i cech. Ponadto jej regularne spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju poważnych chorób. Zupełnie inaczej jest ze zdrową żywnością, która minimalizuje ryzyko ich wystąpienia.
Jak rozpoznać zdrową żywność?
Na szczęście zdrowa żywność w sklepie posiada odpowiednie oznaczenia w postaci certyfikatów. Produkty ekologiczne posiadają unijne logo przedstawiające biały listek na zielonym tle. W takich przypadkach można mieć pewność co do braku modyfikacji w składzie. Oczywiście istnieją zdrowe produkty nie oznaczone wspomnianym logo. W celu upewnienia się co do ich zawartości należy przeanalizować ich skład. Należy unikać produktów, które zostały przetworzone przy pomocy nienaturalnych barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku oraz podejrzanych przeciwutleniaczy.